Kennisbank artikel
Huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden?
Doe je niets, dan is na het sluiten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap sprake van ‘gemeenschap van goederen’. Alle bezittingen zijn eigendom van beide partners. Het maakt niet uit of die bezittingen er al waren voor het huwelijk of partnerschap, of dat je die daarna hebt aangeschaft.
Datzelfde geldt voor eventuele schulden. Je bent beide aansprakelijk voor elkaars schulden.?De schuldeiser van de ene partner kan bijvoorbeeld beslag laten leggen op al jullie bezittingen. Dus ook op de bezittingen die oorspronkelijk van de ander waren.
[kop">Wat zijn de gevolgen?
Wat betekent dit als je je huwelijk of partnerschap ontbindt? In dat geval hebben beide partners het recht op de helft van alle bezittingen.?Soms heeft dat vervelende gevolgen. Bijvoorbeeld als je bezittingen hebt die al heel lang in de familie zijn. Het kan namelijk zijn dat je deze ook moet verdelen. En gaat de eenmanszaak van je partner failliet? Dan kunnen de zakelijke schuldeisers ook alle privébezittingen laten verkopen om hun vordering te incasseren.
[kop">Onder huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden
Het is daarom soms raadzaam om huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden te laten opstellen.?Je kunt daarvoor allerlei verschillende vormen kiezen. Je kunt zelfs elke gemeenschap van goederen uitsluiten.
[kop">Wanneer regel je het?
Het makkelijkst is om de huwelijksvoorwaarden vóór je huwelijk vast te stellen. Dat doe je bij een notaris. Maar ook als je al getrouwd bent, kun je alsnog huwelijksvoorwaarden laten opmaken. Dat is wel wat lastiger en duurder. Je moet dan bijvoorbeeld eerst toestemming vragen aan de rechter. Die staat dit over het algemeen toe, behalve als je daardoor de belangen van derden schaadt.
Gerelateerde artikelen
Zoek een adviseur
Vergelijk en vind een financieel adviseur bij jou in de buurt die je kan helpen met een hypotheek, verzekeringen, pensioenen of meerdere andere onderwerpen.