
Blogartikel
Wat is financiële planning? ...Meer dan je denkt.
Geschreven door Willem Jonkers

Op 29-3-2025
Pensioen
Financiële planning is een term die je misschien wel eens hebt gehoord, maar wat is financiële planning? Simpel gezegd is financiële planning het proces waarbij je jouw financiële en juridische situatie in kaart brengt en doelen stelt voor de korte en lange termijn. Een goed financieel plan biedt je houvast en duidelijkheid, zodat je niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst financieel gezond en juridisch goed georganiseerd blijft.
1. Wat doet een financieel planner?
Een financieel planner is jouw gids op het gebied van financiën. Hij of zij helpt je om jouw financiële doelen te formuleren en maakt een concreet plan om deze doelen te bereiken. Of het nu gaat om eerder stoppen met werken, het kopen van een huis, het opbouwen van vermogen voor later of het zekerstellen van een comfortabel pensioen – een financieel planner kijkt samen met jou naar jouw specifieke situatie en wensen.
Een belangrijk kenmerk van een goede financieel planner is onafhankelijkheid. Dit betekent dat de planner geen producten verkoopt of verbonden is aan een specifieke bank of verzekeraar. Een onafhankelijke financieel planner adviseert jou dus altijd met jouw belang voorop, zonder financiële prikkels vanuit aanbieders van financiële producten.
Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor een financieel planner die FFP-gecertificeerd is. FFP staat voor Federatie Financieel Planners, een keurmerk dat staat voor vakbekwaamheid, integriteit en objectiviteit. Een FFP-gecertificeerde planner heeft de juiste opleiding gevolgd en houdt zijn of haar kennis continu actueel.
2. Een integraal financieel plan: meer dan alleen cijfers
Een goed financieel plan gaat verder dan alleen je inkomsten, uitgaven, sparen en beleggen. Het omvat ook juridische zaken zoals testamenten, samenlevingscontracten, huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Al deze elementen hangen nauw met elkaar samen en vormen samen een integraal geheel.
Waarin verschilt een financieel planner dan van een financieel adviseur? Een financieel adviseur richt zich vaak op één specifiek onderdeel, zoals hypotheekadvies, pensioen of verzekeringen. Een financieel planner kijkt echter naar het totaalplaatje. Dit integrale perspectief zorgt ervoor dat alle financiële en juridische zaken in samenhang worden bekeken, waardoor je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Kansen worden benut en risico’s worden afgedekt.
3. Waarom is een financieel plan belangrijk?
Het leven zit vol verrassingen. Soms zijn het mooie momenten, zoals de geboorte van een kind, een huwelijk of een nieuwe baan. Maar soms zijn het ook ingrijpende gebeurtenissen, zoals een scheiding, ziekte of overlijden. Juist bij dit soort levensgebeurtenissen is het belangrijk om financieel én juridisch voorbereid te zijn.
Een goed financieel plan helpt je om grip te houden op je financiën, wat er ook gebeurt. Het geeft rust en zekerheid, omdat je weet dat je financiële en juridische zaken goed geregeld zijn. Bovendien voorkomt een financieel plan dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen betalen van vaste lasten bij arbeidsongeschiktheid of het achterblijven van je gezin bij overlijden.
4. Doelstellingen en levensgebeurtenissen
Een financieel plan begint altijd met jouw persoonlijke doelen. Wat wil je bereiken in je leven? Misschien wil je eerder met pensioen, je kinderen laten studeren, een wereldreis maken of gewoon genieten van financiële vrijheid. Samen met de financieel planner breng je deze doelen in kaart en kijk je wat ervoor nodig is om ze te realiseren.
Vervolgens kijkt de financieel planner naar jouw huidige financiële situatie. Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Heb je al vermogen opgebouwd, bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld, beleggingen of een eigen woning? En hoe zit het met je verzekeringen, pensioenvoorzieningen en juridische documenten zoals testamenten en contracten?
Op basis van deze informatie maakt de financieel planner een plan op maat. Hierin staat niet alleen hoe je jouw doelen kunt bereiken, maar ook welke stappen je moet zetten bij belangrijke levensgebeurtenissen. Zo weet je precies wat je te doen staat als er iets verandert in jouw leven.
5. Het belang van een integrale aanpak
Financiële planning is complexe materie. Het is niet alleen een kwestie van cijfers, maar ook van wet- en regelgeving, fiscale voordelen, juridische bescherming en risicomanagement. Doordat alles met elkaar samenhangt, is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Een financieel planner helpt je om alle puzzelstukjes op de juiste plek te leggen, zodat je een stevig fundament hebt voor jouw financiële toekomst.
6. Conclusie: financiële planning biedt rust en zekerheid
Financiële planning is niet alleen weggelegd voor mensen met veel vermogen. Iedereen die zijn of haar financiële toekomst serieus neemt, kan baat hebben bij een goed financieel plan. Het biedt rust, zekerheid en de wetenschap dat je goed voorbereid bent op wat het leven brengt.
Meer over de auteur

Dit artikel is geschreven door Willem Jonkers van Altijd Voor Elkaar