Vraagstelling
Lijfrente uitkeren
Deze vraag is gesteld op 21-06-2018Goeiedag, graag nadere info over lijfrente uitkeren. Ik heb een lijfrente bij Aegon, ben met pensioen dus wil het bedrag uit laten keren. Aegon blijft onduidelijk over mijn vraag of het spaargeld automatisch uitgekeerd wordt aan mijn vrouw wanneer ik zou komen te overlijden. Ik zit er nu zelfs over te denken om de lijfrente over te dragen aan een andere bak of verzekeraar om hen de uitkering te laten regelen. Aegon wil mijn vragen enkel beantwoorden als ik advies inkoop. Zijn er wettelijke regels over lijfrente uitkeren voor wat dit betreft?
Ga terug naar het overzicht4 gegeven antwoorden
Beste vraagsteller, Kiest u een bancaire lijfrenterekening voor de uitkering, dan gaat het saldo bij uw overlijden automatisch naar uw wettelijke erfgenamen. Hebt u een testament waarin uw vrouw als erfgenaam is opgenomen? Dan gaat de lijfrente-uitkering voor dezelfde hoogte en duur bij uw overlijden over naar uw vrouw. Successieplanning zal dus via het testament moeten gebeuren. Kiest u een verzekerde lijfrente voor de uitkering, dan kiest u het percentage van de uitkering die over moet gaan op uw vrouw bij uw overlijden. Dat kan 100% of minder zijn (doorgaans 100% / 70% / 0%). Hier wijst u uw vrouw als begunstigde voor de uitkering aan. En is een testament niet (perse voor dit vraagstuk) nodig. Successieplanning zal via het aanwijzen van de begunstiging bij de aanvraag van het lijfrentecontract gebeuren. Tip: De hoogte van de lijfrente-uitkering zal tussen aanbieders verschillen. Ook voor een bancaire of verzekerde lijfrente en met en zonder overgang bij overlijden (verzekerde lijfrente). Het kan u financieel voordeel opleveren om een dergelijke vergelijking te maken of te laten opstellen. En u zelf af te vragen of te laten adviseren welke duur en hoogte en samenstelling het best aansluit bij uw situatie? Hiervoor kunt u een gecertificeerd adviseur Vermogen, Pensioen inschakelen. Met vriendelijke groet, Pensioen Adviesbureau Gerritsen M.J.S. (Michael) Gerritsen RPA
Geachte, afhankelijk van de polisredactie, ingangsdatum en nog een aantal andere van belang zijnde zaken, kunt u zich mogelijk inlezen op de bijgevoegde link. Voor nadere informatie bent u altijd welkom! https://www.deverzekeringsxpert.nl/leven-en-pensioen/lijfrente.php
Dat is afhankelijk van of u een bancaire of verzekerde lijfrente-uitkering "aankoopt". Wanneer u de lijfrente-uitkering laat uitkeren via een geblokkeerde lijfrenterekening bij een bank, valt de resterende waarde vd rekening automatisch vrij na uw overlijden. Deze uitkering valt in uw nalatenschap en wordt verdeeld over de erfgenamen (echtgenote en eventuele kinderen). Voor het vrijvallen hoeft u niets te regelen. Laat u de uitkering verrichten door een verzekeraar dan vervalt de resterende waarde aan de verzekeraar en bent u het kwijt. Echter, het is mogelijk om een zogenaamde "overgang" mee te verzekeren. Na uw overlijden gaat de uitkering verder op het leven van uw echtgenote voor bv 70% of max 100%. Ook is het mogelijk om tegen betaling van een eenmalige koopsom een Contraverzekering af te sluiten. In dat geval ontvangt de partner of kinderen de resterende waarde ineens op de rekening. Dit blijft dan buiten de erfenis.
Een uitkerende lijfrente kan in een verzekeringsvariant, en in een bankspaarvariant. Bij de verzekeringsvariant kun je kiezen voor een overgang op je partner van (meestal) 0, 70 of 100%. De maatschappij houdt dan verzekeringspremie in, om dit risico te verzekeren. Aanvullend kun je er zelfs voor kiezen om ook je eventuele kinderen te laten delen als beide echtgenoten overleden zijn. (Contragarantie). Bij een bankspaarvariant gebeurt dit niet. Daar is het simpelweg 'what you see is what you get'. Bij overlijden gaan de uitkeringen door op de erfgenaam, meestal de partner. 100%. Geen verzekering. In 9 van de 10 gevallen is een bankspaarvariant beter, tenzij je hele oude fiscale regimes in je lijfrente hebt.