Blogartikel
Waarom wij niet kiezen voor actief beheerde beleggingsfondsen
Geschreven door Jan de Vries
Op 4-4-2019
Geld & verzekering
Beleggen levert een onzekere uitkomst op. Niemand weet hoeveel rendement financiële markten in de toekomst op zullen leveren. Wij zien het als onze taak om de kans op een maximale uitkomst te optimaliseren. Dit is een zeer belangrijke taak. Slagen wij hier niet in, dan heeft dit per definitie invloed op de toekomstige levensstijl van onze cliënten. Daarom baseren wij onze beleggingsfilosofie op onafhankelijk onderzoek. Wij noemen dit 'evidence-based' beleggen.
In dit artikel behandelen we enkele argumenten waarom we hebben gekozen voor passief beheerde beleggingsfondsen. Deze keuze hebben we al in 2005 genomen maar het is belangrijk om continue te toetsen of we nog steeds de juiste keuze hebben gemaakt.
Als belegger heb je in feite twee mogelijkheden. Of je gelooft dat het mogelijk is de markt te verslaan of je gelooft dit niet. Heb je de overtuiging dat een hardwerkende - en hoog opgeleide fondsbeheerder in staat zou moeten zijn, dan kies je een actief beheerd beleggingsfonds. Ben je van mening dat markten niet te verslaan zijn, dan kies je voor een passieve variant. Maar kunnen we op basis van onderzoek een antwoord op deze vraag geven? Daarom nemen we u mee naar het halfjaarlijkse onderzoek dat Morningstar publiceert met de naam 'The Morningstar European Active/Passive Barometer'. In dit onderzoek worden de prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen vergeleken met de prestaties van de passieve variant.
Het mooie van dit onderzoek is dat in de meeste onderzoeken een vergelijking wordt gemaakt met een index. Het is echter onmogelijk om in een index te beleggen. Daarbij is het een zeer uitgebreid onderzoek. Zo zijn er maar liefst 10.200 unieke beleggingsfondsen in het onderzoek opgenomen.
De centrale vraag is of, gemeten over een periode van tien jaar, een actief beheerd beleggingsfonds is staat is geweest om een beter rendement te behalen dan de passieve variant. We hebben een grafiek gemaakt die dit inzicht geeft.
Stel dat je wenst te gaan beleggen in de regio Asia-Pacific exclusief Japan. Dan blijkt dat slechts 11,70% van de actief beheerde fondsen in staat is geweest een beter rendement te behalen dan de passieve variant. Met andere woorden, door te kiezen voor de passieve variant heb je een kans van 88,3% dat je een beter rendement voor je cliënt weet te behalen.
De belangrijkste conclusies
In slechts drie van de 49 beleggingscategorieën bleek de actieve variant beter te presteren dan de passieve variant. In 66% van de onderzochte beleggingscategorieën is de kans op succes voor een actief beheerd fonds om beter te presteren dan de passieve variant minder dan 25%;
Een belangrijke reden dat actief beheerde beleggingsfondsen achterbljven is dat veel actief beheerde beleggingsfondsen niet weten te overleven;
Conclusie
Hoeveel bewijs moet een belegger hebben om te besluiten afscheid te nemen van actief beheer? Helaas zien we dat de kracht van marketing sterker is dan de duidelijke conclusies van onafhankelijk onderzoek. Omdat veel Nederlanders afhankelijk zijn van het succes van hun beleggingsportefeuille voor hun financiële toekomst zullen we blijven doorgaan met het delen van deze conclusies.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Jan de Vries van De Vries Investment Services