Blogartikel
Verantwoordelijkheid over je vermogen
Geschreven door Hans Maasakkers
Op 2-2-2023
Geld & verzekering
Je kunt alleen vermogen opbouwen en financiële vrijheid bereiken zodra je beseft dat je altijd alle verantwoordelijkheid draagt voor jouw eigen leven. Niet de omstandigheden, niet onze opvoeding…. Je bent zelf verantwoordelijk over je vermogen.
Verantwoordelijkheid nemen over je vermogen betekent er weloverwogen, doordacht en veilig mee omgaan. Anders gezegd: doe geen ondoordachte dingen, geen losbollige uitspattingen, ga serieus met de materie om en maak keuzes op basis van een verantwoorde en nuchtere beredenering. Wat betekent dit nu voor jou en je vermogen?
Keuzes
De hele dag maak je keuzes; We maken er gemiddeld zo’n 30.000 keuzes per dag. Dat komt overeen met de hoeveelheid gedachten die je dagelijks hebt. Iedere drie seconden komt er weer een andere gedachte in je op. Welke dag is het vandaag? Wat ga je vandaag doen? Wat ga je vanavond eten? Niet bij elke keuze sta je ook bewust stil. Dat is maar goed ook, anders kom je de hele dag tot niets.
Bij een aantal keuzes is het wel goed om eens bij stil te staan. Bijvoorbeeld op het gebied van je vermogen. Je neemt je verantwoordelijkheid om over dit onderwerp bewuste keuzes te maken. Er is namelijk veel meer mogelijk dan dat je nu denkt. Het beseffen dat je een keuze hebt is al de eerste stap.
Wensen en doelen
Allereerst breng je je wensen en doelen in beeld. Dit kunnen zowel grotere als kleinere doelen zijn zoals het maken van een wereldreis, studie, (vakantie) woning of F.I.R.E.. Dat laatste staat voor Financial Independence Retire Early. F.I.R.E. betekent dat je financieel onafhankelijk wordt zodat je eerder met pensioen kunt.
Door het goed in beeld hebben van je wensen en doelen krijg je richting en zorgt ervoor dat je beter prioriteiten kunt stellen. Hierdoor behaal je eerder je doelkapitaal. Het doelkapitaal is het bedrag wat je op einddatum nodig hebt om jouw wensen te kunnen realiseren.
Wensen en doelen zijn heerlijk en belangrijk. Het geeft je de motivatie om aan de slag te gaan met je vermogen. Stel je zelf ook de volgende vragen voor wat betreft je vermogen:
- -Wat wil je met je vermogen doen voor je kinderen?
- -Waar wil je vermogen op de korte termijn voor gebruiken?
- -Heb je genoeg vermogen om te voorzien in je oude dag?
- -Geniet je wel genoeg van je vermogen?
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Hans Maasakkers van Kanzz financiële planning