Blogartikel
Pensioen en arbeidsongeschiktheid
Geschreven door Patrick Kleijkers
Op 14-10-2018
Pensioen
Beste mensen,
Enige tijd geleden is -onder meer door Omroep Max- aandacht besteed aan de combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheid. Veel pensioenregelingen kenden en kennen de regeling dat in geval van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid de pensioenopbouw (gedeeltelijk) wordt betaald "door het pensioenfonds". Anders gezegd voor het gedeelte dat men arbeidsongeschikt is, hoeven de werkgever en de arbeidsongeschikte (ex-)werknemer geen pensioenpremie meer te betalen, maar de pensioenopbouw wordt wel voortgezet.
Ook ik ben in mijn kantoor enkele van deze -vaak schrijnende- dossiers tegengekomen. Waarom zijn dit dan zulke schrijnende dossiers, zie ik u denken? Omdat veel pensioenfondsen de kop in het zand steken en de melding van de arbeidsongeschiktheid volledig overlaten aan de zieke medemens. In de praktijk werkt dat als volgt. In een pensioenreglement, dat zoals bekend door weinig mensen wordt begrepen en door nog minder mensen wordt gelezen, laat staan onthouden, staat een hoofdstuk over arbeidsongeschiktheid. Daarin staat dan dat na ontstaan van arbeidsongeschiktheid binnen een bepaalde termijn (in sommige gevallen slechts een jaar) de arbeidsongeschiktheid moet worden gemeld bij het pensioenfonds. Anders krijg je een pak rammel! Gelukkig figuurlijk, maar de gevolgen zijn er niet minder om. Niet tijdig gemeld betekent geen voortzetting van de pensioenopbouw. Hierdoor kan -afhankelijk van onder meer de leeftijd en het salaris van de betrokkene- een arbeidsongeschikte soms wel duizenden euro's aan pensioen mislopen.
Stelt u zich de volgende situatie voor. Als gevolg van een ongeval of ziekte raakt u arbeidsongeschikt. Veelal wordt u dan pas na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt verklaard vanwege eerst twee jaar loondoorbetaling door de werkgever. In die twee jaar bent u bezig met een zo optimaal mogelijk herstel en denkt u beslist weinig na over uw pensioen. Vaak probeert men zelfs om binnen twee jaar weer gezond te zijn en het werk te hervatten. Na afloop van die twee jaar verwacht het pensioenfonds dan van u dat u meldt dat u formeel arbeidsongeschikt bent geworden (omdat u vanaf dat moment een WIA-uitkering ontvangt). En als u dusdanig ernstig ziek bent dat redelijkerwijs van u niet kan worden verwacht dat u deze melding überhaupt zelfstandig kunt doen, zijn er nog pensioenfondsen die wijzen naar hun pensioenreglement en het te laat ingediende verzoek voor pensioenopbouw afwijzen.
Sinds 2012 zou dit beter moeten gaan. Vanaf dat moment is er SUAG, een geautomatiseerde aanlevering vanuit het UWV waarmee arbeidsongeschiktheidsmutaties aan pensioenfondsen worden gemeld. Dit is helaas geen garantie dat het goed gaat. Onlangs heb ik een dossier behandeld waarin pas na een jaar over en weer communiceren door het pensioenfonds kleur werd bekend. Wrang is dan dat men dan zegt uit coulance alsnog pensioenopbouw toe te kennen. Bang als men is dat morgen de volgende arbeidsongeschikte aanklopt.
Pensioenfondsen kunnen de borst nat maken. Als het aan mij ligt, krijgt elke deelnemer aan een pensioenfonds het pensioen waar hij of zij recht op heeft en dan allereerst de arbeidsongeschikten. Ik probeer landelijk een initiatief te ontwikkelen, waarin alle personen die denken premievrije pensioenopbouw uit hoofde van arbeidsongeschiktheid misgelopen te zijn, zich centraal kunnen melden. Ik hoop dan ook op korte termijn hierover meer nieuws te hebben. Voor nu geldt: (voormalige) arbeidsongeschikten die mogelijk tot deze groep behoren, mogen alvast contact met mij opnemen. Ik ga ervoor!
Heerlen, 14 oktober 2018
Patrick Kleijkers
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Patrick Kleijkers van Kleijkers Pensioenen en Hypotheken