Blogartikel
Ouder worden doe je het liefst in je eigen huis
Geschreven door Wouter van der Steen
Op 9-6-2023
Huis kopen & verhuizen
Ouder worden doe je het liefst in je eigen huis
Het aantal ouderen in Nederland stijgt. Met het klimmen van de jaren kunnen de woonwensen veranderen.
Sommigen geven, wanneer ze ouder worden, de voorkeur aan een andere woning, anderen blijven liever in het huis waar ze wonen. Vaak kan een bouwkundige aanpassing dit mogelijk maken.
Voorkeur om in eigen woning te blijven wonen
Vereniging Eigen Huis heeft de wensen en behoeften onder 55-plussers op het gebied van de toekomstige woonsituatie in kaart gebracht en deed in maart en april 2022 een peiling onder woningbezitters in deze leeftijdscategorie. Maar liefst 82.590 senioren hebben de vragenlijst ingevuld. Van de senioren die al hebben nagedacht over hun toekomstige woonsituatie, maar nog geen stappen hebben ondernomen, denkt 27% erover om de huidige woning aan te passen. De belangrijkste redenen om de huidige woning aan te passen zijn dat zij gehecht zijn aan hun woning (68%) en dat hun huidige woonlasten laag zijn.
Verschillende maatregelen mogelijk
Om de woning ook voor bewoning op oudere leeftijd veilig en comfortabel te houden kunnen tal van aanpassingen plaatsvinden. Veel van deze aanpassingen zijn relatief eenvoudig door te voeren en brengen weinig kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als:
• Weghalen van drempels;
• Aanpassen van verlichting. Bijvoorbeeld een lichtspoor over de grond van het bed naar het toilet of led-strips op de trap;
• Het plaatsen van beugels waardoor de kans op vallen wordt beperkt.
Bij grotere aanpassing kun je denken aan:
• Aanpassingen in keuken en badkamer;
• Verplaatsen van de slaapkamer naar de begane grond;
• Plaatsen van een traplift.
Vaak is financiering mogelijk
Voor de grotere aanpassingen in de woning kan het nodig zijn om hiervoor een lening aan te gaan. In de praktijk is dat vaak geen probleem. Bij ouderen met een eigen woning is meestal te zien dat de actuele waarde van de woning vele malen hoger is dan de restantschuld van de hypotheek die in het verleden is afgesloten. Vaak zien wij dat de hele schuld al is afgelost.
Meerdere banken zijn in zo’n situatie bereid ook ouderen een lening te verstrekken om hun woning aan te passen, waarbij dan de eigenaar maandelijks een bedrag(je) betaalt voor rente en aflossing. Ook zijn er vormen waarbij er per maand geen rente en aflossing betaald hoeven te worden waarbij deze onderdeel worden van de lening.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Wouter van der Steen van Assurantiekantoor W. Verheijen