Blogartikel
Lenen aan eigen kinderen fiscaal minder aantrekkelijk
Geschreven door Maaike Verhoef
Op 12-5-2023
Geld & verzekering
Sommige kinderen boffen. Wanneer zij een woning willen kopen, zijn hun (groot-) ouders in staat te lenen aan eigen kinderen of kleinkinderen en hen een deel van de lening op gunstige voorwaarden te verstrekken.
Met ingang van 2023 zijn de fiscale regels gewijzigd. Deze wijziging kan leiden tot extra lasten aan de kant van (groot-) ouders die een lening hebben verstrekt. waardoor het lenen aan eigen kinderen minder aantrekkelijk wordt.
Lenen aan eigen kinderen: Jubelton mag niet meer
Tot voor kort mochten onder meer ouders onder een aantal voorwaarden hun kind een fors bedrag schenken voor de financiering of verbouwing van een woning. Het fiscale voordeel was dat het kind over deze schenking geen schenkingsbelasting hoefde te betalen. Deze bijzondere regeling stond bekend onder de naam “Jubelton”. Dit fiscale voordeel is inmiddels afgeschaft.
Lenen door familie
Wat nog wel mag is dat je als particulier geld aan iemand leent om een woning te kopen of te verbouwen. Dat kan met dezelfde zekerheden als een bank die heeft door de lening te vertrekken als hypotheek. Deze zogenaamde familielening kan aantrekkelijk zijn doordat bijvoorbeeld de rente op een iets gunstiger niveau wordt afgesproken dan de rente die bij de bank geldt. Overigens moet deze rente wel “zakelijk” blijven. Is de rente die bij een familielening wordt gerekend veel gunstiger dan bij de bank, dan kan de fiscus het verschil aanmerken als “schenking”. Hierover dient de lener dan extra belasting te betalen.
Wijziging box 3
Met ingang van 1 januari 2023 gelden er nieuwe fiscale regels die van belang zijn voor degene die geld uitleent. Deze nieuwe regels houden in dat al het vermogen dat geen spaargeld is, door de Belastingdienst wordt gezien als “belegging”.
Vervolgens, en daar zit de pijn, rekent de Belastingdienst met een fictief rendement van 6,17%. Dit betekent dat de Belastingdienst ervan uitgaat dat over deze belegging een rendement wordt behaald van 6.17% ongeacht of het werkelijke rendement hoger of lager was.
Een voorbeeld: de ouders verstrekken een lening aan hun kind van bijvoorbeeld € 350.000,-. Met het kind wordt dan een “gunstige rente” afgesproken. Bijvoorbeeld 3,5 %. De ouders krijgen van hun kind 3,5% rente maar de fiscus zal net doen alsof de ouders 6,17% rente hebben ontvangen. Dit wordt daarna belast via de vermogensbelasting bij de ouders.
Deze nieuwe regeling geldt ook voor ouders die vóór 1 januari 2023 aan hun kinderen een lening hebben verstrekt.
Familielening? Laat je goed adviseren!
Overweeg je aan (klein)kinderen een familielening te verstrekken of heb je dat in het verleden al gedaan? Weet dan dat de fiscale regels op dit gebied zijn veranderd. Laat je goed voorlichten voordat je beslissingen op dit terrein neemt. Wil je meer weten dan ben je uiteraard van harte welkom om met mij een afspraak te maken.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Maaike Verhoef van Advies met M.I.N.T.