Blogartikel
Het pensioenakkoord
Geschreven door Dirk-Jan Plate CPC
Op 4-8-2020
Pensioen
Een blog is te kort om alle wijzigingen die zijn afgesproken te behandelen. Ik houd het daarom voor nu bij het werknemerspensioen.
Nieuw pensioenstelsel, wijzigingen werknemerspensioen
Pensioen
Meer dan 80% van de pensioenregelingen in Nederland beloven een pensioen, een vastgestelde uitkering vanaf pensioenleeftijd. Zoals een middelloonregeling of een eindloonregeling. Een middelloonregeling is meestal de keuze van verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen. Of beter gezegd, van de sociale partners. Een pensioen kan verplicht gesteld zijn, doordat het pensioen onderdeel is van cao-afspraken of omdat het volgt uit een verplichtstelling op basis van de 'Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000'. Een werkgever moet zichzelf bij het fonds melden. Er is dus geen keuzevrijheid. Daar waar er wel sprake is van vrijheid is een premieovereenkomst steeds meer de keuze.
Premie
Bij een premieovereenkomst wordt er geen pensioen maar een premie beloofd. De hoogte van de premie, de beleggingsresultaten, de marktrente op pensioendatum, de overlevingskansen en uw keuzes bepalen de hoogte van het pensioen. De hoogte van het pensioen is dus niet meer gegarandeerd maar afhankelijk van vele variabelen.
Wijzigingen uiterlijk vanaf 2026 van kracht
Vanaf 2026 is een uitkeringsovereenkomst niet meer toegestaan. Alle pensioenregelingen moeten worden gewijzigd in een premieovereenkomst. Iedere werkgever moet een pensioentransitieplan opstellen waarin zijn uitgewerkt:
• de effecten van de pensioentransitie;
• de hoogte van de eventuele adequate pensioencompensatie; en
• voor welke variant van de premieovereenkomst wordt gekozen.
Nieuwe premieregelingen
Zoals het er nu (augustus 2020) naar uitziet komen er twee smaken beschikbaar; een premieovereenkomst met een uitgebreide risicodeling én een met een beperkte risicodeling.
1. De premieovereenkomst met de uitgebreide risicodeling heet: 'Het nieuwe contract'. Waarschijnlijk de keuze van veel verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen. Het risico dat het pensioen wordt verlaagd wordt kleiner, dat is in ieder geval de bedoeling. Hiermee bedoel ik het zogenoemde afstempelen, het korten van het pensioen. Mee- en tegenvallers worden leeftijdsgerelateerd opgevangen, financiële schokken gespreid verwerkt en er komt een solidariteitsreserve. Om deze blog beknopt te houden laat ik het hierbij voor wat betreft 'het nieuwe contract'. Maar ik kom er in de toekomst op terug, daar mag u mij aan houden.
2. De premieovereenkomst met een beperkte risicodeling bestaat eigenlijk al. Deze wordt aangepast zodat ook verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen er gebruik van kunnen maken. Zij worden hierin wel beperkt. De risicodeling mag namelijk niet te beperkt worden. De solidariteit die over de gehele bedrijfstak is beoogd komt anders in gevaar.
Ik houd de ontwikkelingen nauw in de gaten en zal u er vaker op dit medium over informeren. Ik duik langzamerhand steeds dieper de materie in.
Meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel en nieuwsberichten vindt u hier.
Voor de goede orde: De informatie in deze blog gaat uit van de actuele regelgeving. Tevens is de informatie algemeen en niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. Speelt bij u een soortgelijke kwestie controleer dan de regelgeving van dat moment of laat u bijstaan door een (juridisch) adviseur.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Dirk-Jan Plate CPC van Pensioenlogica