Blogartikel
Fiscaal aftrekbare kosten en teruggave van de hypotheekrente #hypotheek #eigenwoning #tips #verzekeringen #steedswijzerderinhypotheekzaken
Geschreven door Floris de Nooij
Op 7-1-2020
Huis kopen & verhuizen
Woning gekocht of je hypotheek overgesloten?
In dit blog vind je informatie en tips over de fiscaal aftrekbare kosten bij het afsluiten van een hypotheek en over het periodiek terugvragen van de hypotheekrente.
* Fiscaal aftrekbare kosten van de hypotheek
Als je een hypotheek hebt afgesloten dan wel je hebt je hypotheek aangepast dan zijn de financieringskosten in veel situaties fiscaal aftrekbaar (bijv. de kosten van NHG, taxatie, hypotheekakte, hypotheek, boeterente).
Als je een rentemiddeling of afkoop hebt gedaan dan zijn de administratiekosten van de bank en de advies- en bemiddelingskosten fiscaal aftrekbaar.
Vergeet de eventuele verlengingskosten van de hypotheekofferte niet (veelal bereidstellingsprovisie genoemd in de offerte en/of het adviesrapport).
Ook de kosten van de bouwtechnische keuring zijn fiscaal aftrekbaar indien de keuring een vereiste was voor de bank en/of NHG.
Bij verkoop van je woning: de royementskosten voor algehele aflossing zijn fiscaal aftrekbaar.
En uiteraard de hypotheekrente zelf is fiscaal aftrekbaar. Zie het fiscaal jaaroverzicht van de bank waar de hypotheek loopt.
De rente is aftrekbaar over het deel van de hypotheek die ook daadwerkelijk gebruikt is voor de eigen woning (bijv. aankoop, verbouwing). Dat geldt ook voor de eenmalige aftrekbare financieringskosten.
* Hypotheekrente maandelijks/jaarlijks terugvragen / aanpassen teruggave hypotheekrente
1. Hypotheekrente bij aanvang maandelijks/jaarlijks terugvragen
Heb je vorig jaar een woning gekocht of heb je jouw hypotheek overgesloten? Ga je de hypotheekrente maandelijks of jaarlijks terugvragen?
Als je dat per maand doet dat kun je meer besteden aan andere zaken dan de eigen woning. Of misschien reserveer je de teruggave wel voor toekomstig onderhoud en/of extra aflossingen : ).
Vraag je de rente jaarlijks terug dan ontvang je ineens een groter bedrag terug aan rente. Daar kun je weer leuke dingen mee doen, of: je lost een extra deel af op de hypotheek : ). Heb je het bedrag niet iedere maand nodig: vraag dan je rente per jaar terug.
Als je een Annuïteiten- of Lineaire hypotheek hebt en vraag je de rente per maand terug? Vergeet dan niet om periodiek de teruggave te wijzigen aangezien je ook steeds minder rente betaald. Zo voorkom je dat je later een deel moet terugbetalen.
Zie ook de volgende link: [url">https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/voorlopige-aanslag/content/waarom-zou-ik-mijn-voorlopige-aanslag-wijzigen-of-stoppen
2. Aanpassen teruggave hypotheekrente
Mogelijk heb je je hypotheek vorig jaar (of eerder) overgesloten of heb je de rente afgekocht of heb je een rentemiddeling toegepast om te profiteren van de lage hypotheekrente. Als je maandelijkse teruggave hebt, vergeet dan niet om de voorlopige teruggave aan te passen.
Omdat je lagere hypotheekrente betaalt n.a.v. de aanpassing heb je ook minder hypotheekrenteaftrek. Als je dit niet aanpast dan ontvang je teveel terug en moet je wellicht een deel terugbetalen.
De wijziging kun je doen via: [url">https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/12/20/lagere-hypotheekrente-voorkom-terugbetalen-pas-de-voorlopige-aanslag-aan. Of regel dit via een boekhouder of accountant.
Vragen? Neem contact op met een onafhankelijk adviseur.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Floris de Nooij van Financiële Meesters Nijmegen