Blogartikel
5 tips voor starters om tóch een huis te kunnen kopen
Geschreven door Ingrid van de Braak
Op 18-2-2019
Huis kopen & verhuizen
Het valt niet mee om als starter in de huidige woningmarkt een huis te kopen. Zeker niet als het gaat om een woning in een grotere stad. We geven je graag vijf tips om toch een eigen huis te kunnen financieren in deze tijd.
1. Zorg dat je genoeg eigen geld kunt inbrengen
Je kunt maximaal 100% van de waarde van je koophuis financieren met een hypotheek. De kosten koper, makelaars- en advies- en bemiddelingskosten moet je dus met eigen geld betalen.
Hoe meer eigen geld je kunt inbrengen, hoe hoger het aankoopbedrag van je woning kan worden. Je kunt er echter ook voor kiezen om een goedkopere woning te kopen en een lagere hypotheek af te sluiten door de inzet van je eigen geld, zodat je maandlasten lager worden. Zorg wel dat je nog wat geld overhoudt voor onvoorziene kosten zoals extra verf en behang. Eigen geld kan overigens ook het geld van een lening of schenking zijn dat je hiervoor gebruikt.
2. Schakel een aankoopmakelaar in
Oké, het kost je wel zo’n 1.200 tot 1.500 euro, maar door een aankoopmakelaar in te schakelen, ben je eerder op de hoogte van interessante woningen voor jouw situatie. Je komt ook serieuzer over als je via een aankoopmakelaar een bod doet op een woning.
3. Ga voor energiebesparende maatregelen
Het is bij veel geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de woningwaarde. Dus een zuinige centrale verwarming, isolatie, dubbel glas of zonnepanelen kunnen helpen bij het krijgen van een hogere hypotheek. Het geld moet wel aantoonbaar aan energiebesparende maatregelen worden uitgegeven. Het is verstandig om je goed te laten voorlichten over de mogelijkheden door een hypotheekadviseur.
4. Koop een huis met een ander
Twee inkomens kunnen meer dan één. Als starter kun je dus beter samen met een partner een woning kopen dan in je eentje. De hypotheek wordt dan gebaseerd op jullie gezamenlijke inkomen.
5. Vraag je ouders om hulp
Helaas niet voor iedereen een optie, maar als je ouders (of andere familieleden of vrienden) in de gelegenheid zijn om te helpen, dan kunnen ze op meerdere manieren bijspringen. Bijvoorbeeld door een schenking te doen.
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Het intakegesprek is meestal kosteloos. En je wordt als koper ook vaak serieuzer genomen als je kunt aantonen dat je al een hypotheekgesprek hebt gehad met een onafhankelijk adviseur.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Ingrid van de Braak van De Hypotheker Harderwijk