Blogartikel
5 Tips om jouw financiële doelen te halen
Geschreven door Hans Maasakkers
Op 3-10-2023
Geld & verzekering
Ongeacht de doelstellingen, is één ding duidelijk: het stellen van doelen is van essentieel belang voor een succesvolle financiële planning. Ik leg je uit waarom het zetten van doelen zo belangrijk is en hoe het je kan helpen met jouw financiële toekomst. Uit onderzoek blijkt dat je als je doelen stelt dat je deze ook gemakkelijker behaald. Ik geef je 5 tips om jouw financiële doelen te halen.
Als financieel planner hoor ik vaak dat mensen graag financieel willen groeien, financieel meer vrijheid willen of meer financiële zekerheid willen. Prachtige doelen op zich, maar het zijn zulke algemene termen dat het lastig is om te weten hoe je dat kunt bereiken. Hiermee kom ik dan ook direct op de eerste tip:
Focus
Financiële doelen fungeren als een kompas voor jouw financiële reis. Ze geven je een duidelijke richting en helpen je concentreren op wat echt belangrijk is. Zonder doelen is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de dagelijkse financiële beslommeringen zonder te weten waar je naartoe wilt. Het kiezen van een duidelijk doel geeft je die broodnodige focus.
Prioriteiten stellen
Doelen helpen je ook om prioriteiten te stellen. Jij bent de enige die kan beslissen welke doelen het meest belangrijk voor jou zijn en welke je eventueel kunt uitstellen of aanpassen. Dit proces helpt je ook bij het stellen van realistische en haalbare doelen. Zo gebruik je je financiële middelen zo efficiënt mogelijk.
Zichtbaar
Doelen kunnen een sterke motivator zijn. Ze geven je een reden om te sparen en verstandige financiële keuzes te maken. Als je bijvoorbeeld weet dat je spaart voor je droomhuis, zul je eerder geneigd zijn om geld opzij te zetten in plaats van het uit te geven aan impulsieve aankopen. Het vooruitzicht van het bereiken van jouw doelen kan je enthousiast maken over je financiële toekomst. Om je hierbij extra te helpen is het zinvol om je doelen zichtbaar te maken. Of het nu is dat je een foto van je droomhuis op de koelkast plakt of dat je samen met je partner elke week een spaarkalender inkleurt. Door het visueel te maken gaat je doel leven.
Meetbaar
Ken je dat gevoel als je een item van je takenlijst kan afstrepen? Niets is heerlijker dan een streep zetten en te zien dat je weer een stapje verder bent. Er komt zelfs dopamine (een geluksstofje) vrij in ons lichaam op het moment dat we iets afstrepen. Zo werkt het ook als je ziet wat je doel is en je daarbij ook ziet hoe ver je daar nog van verwijderd bent. Elke stapje is er 1.
Begin en zet door
Het beste advies dat ik je nu kan geven over sparen en/of beleggen is; Start. Niets is beter dan starten. Je kunt de mooiste plannen maken, maar zonder te starten gebeurt er precies niets. Begin! Elk begin is mogelijk en als je dan toch gestart bent, zet dan door. Het helpt je om elke maand standaard een bedrag te sparen of te beleggen. Laat dit automatisch van je rekening afschrijven zodra je je salaris ontvangen hebt.
Toekomst
Zo zie je dat het stellen van doelen bij dragen aan jouw financiële toekomst. Ze helpen je om een plan te maken voor de toekomst, ongeacht wat die toekomst met zich meebrengt. Of je nu spaart voor de toekomst van je kinderen, je pensioen, of een wereldreis, het stellen van doelen stelt je in staat om een solide financieel fundament te bouwen.
Het zetten van financiële doelen is geen luxe, maar een essentieel onderdeel van een gezonde financiële planning. Het biedt richting, motivatie, meetbare vooruitgang, helpt bij het stellen van prioriteiten en uiteindelijk zorgt het voor financiële zekerheid.
Als financieel planner moedig ik mijn cliënten altijd aan om duidelijke doelen te stellen en een plan op te stellen om ze te bereiken. Dus, als je nog geen financiële doelen hebt vastgesteld, is dit het juiste moment om te beginnen. Je zal er zeker de vruchten van plukken op de lange termijn.
Waar ga jij mee aan de slag?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan zeker contact met mij op: 06 – 505 24 702.
Of plan hier direct online een afspraak.
Meer over de auteur
Dit artikel is geschreven door Hans Maasakkers van Kanzz financiële planning